Museets vänförening under bildande

Konstigt nog har det inte funnits någon vänförening för denne betydande konstnär. Fram till nu! Det är dags att vi som tycker om Olle Olsson Hagalunds konst får ett eget forum; därför vill vi bilda den ideella föreningen Olle Olsson Hagalunds vänner.

Föreningens uppgift blir att sprida kunskap om Olle Olsson Hagalund, hans konst och tankar och stödja Olle Olsson Hagalund-muséet i Solna, en av få byggnader som finns kvar av det som en gång var den idylliska ”småstaden” Hagalund. Muséet, som en gång grundades av Olles dotter Lena, ägs och drivs numera av Solna stad medan det mesta av konsten och inventarierna ägs av Lena med familj.

Olle Olsson Hagalund var en säregen målare, en konstnär som hela livet gick sin egen väg och aldrig lät sig påverkas av tidens strömningar. Han var också en av Sveriges första miljöaktivister, som förde en livslång kamp för att bevara sitt älskade Hagalund. Samtidigt hade han förmågan att se på livet med både allvarsamma och humoristiska ögon och kunde som få omsätta detta i tänkvärda ord, som de här: ”Glädjen är en högst allvarlig sak” eller ”För övrigt är jag nog precis som alla andra. Men det är få som är det nuförtiden”.

Du kan redan nu anmäla intresse för att bli medlem.

När coronapandemin är under kontroll, kommer vi dra igång föreningen, men du kan redan nu anmäla ditt intresse. Du kan bli enskild medlem eller företagsmedlem. Medlemmar kommer ges möjlighet att på olika sätt medverka i föreningens arbete, exempelvis med utställningar eller med att bibehålla miljön kring museet. Som företagsmedlem kan du också vara med och sponsra olika aktiviteter, som teckningstävlingar för barn, nya utställningar eller bouletävlingen Olle Olsson Cup; Olle var bland annat en hängiven och skicklig boulespelare.

Varje år kommer du som medlem få ett nytt ”medlemskort”; en numrerad A4- eller A3-bild med ett motiv från något av Olle Olsson Hagalunds konstverk. Som ny medlem tänker vi också att du ska få en fin välkomstpresent, boken ”Olle Olsson Hagalund, kvick kraftkarl i konstnärsidyll”, med text av Ulf Linde och Eva Dickson och foton av Rein Välme.

Årsavgiften för medlemskap kommer bestämmas av föreningens styrelse när föreningen väl är bildad, men vår tanke är 200 kronor för enskild medlem och 2 000 kronor för företagsmedlem.

Hör av dig till någon av oss om du vill vara med: Lena Olsson Petrén, konstnärens dotter, lenaop50@hotmail.com, eller Axel Roland Karlsson, initiativtagare till föreningen, roland@flersamhet.se

Du som är intresserad av att i framtiden sköta föreningens egen hemsida får också gärna höra av dig.