Välkommen som medlem i Olle Olsson Hagalunds vänner.

Föreningen vill sprida kunskap om Olle Olsson Hagalund, hans konst och tankar och stödja Olle Olsson Hagalundmuséet i Solna, en av få byggnader som finns kvar av det som en gång var den idylliska ”småstaden” Hagalund. I detta hus, där Olle växte upp och bodde hela sitt liv, kan man beundra konstverken i konstnärens egen hemmiljö. Muséet, som en gång grundades av Olles dotter Lena, ägs och drivs numera av Solna stad medan det mesta av konsten och inventarierna ägs av Lena med familj.

Olle Olsson Hagalund var en säregen målare, en konstnär som hela livet gick sin egen väg och aldrig lät sig påverkas av tidens strömningar. Han var också en tidig förkämpe för utsatta kulturmiljöer och förde en envis kamp för att bevara sitt älskade Hagalund. Samtidigt hade han förmågan att se på livet med både allvarsamma och humoristiska ögon och kunde som få omsätta detta i tänkvärda ord, som: ”Glädjen är en högst allvarlig sak” eller ”För övrigt är jag nog precis som alla andra. Men det är få som är nuförtiden”.

Medlemsavgifter och medlemsförmåner

Avgiften för enskild medlem är i dag 200 kronor för ett år, men går du med 2021 gäller medlemskapet även för 2022. Det finns även familjemedlemskap; då betalar ni 300 kronor för två som bor på samma adress. Du kan även bli ständig medlem; då kostar det 2000 kronor för enskild medlem och 3000 kronor för familjemedlemskap.

Som välkomstgåva får du/ni ett exemplar av boken ”Olle Olsson Hagalund, kvick kraftkarl i konstnärsidyll”, med text av Ulf Linde och Eva Dickson och foton av Rein Välme. Vänföreningen har låtit trycka en nyutgåva av boken från 1965, som ger en fin inblick i konstnärens liv från uppväxten fram till sextioårsåldern och fylld med intressanta bilder. Boken kostar 150 kronor i handeln, vilket innebär att du egentligen bara betalar 50 kronor för själva medlemskapet. 

Som medlem i föreningen blir du inbjuden till arrangemang som föreningen ordnar, exempelvis föreläsningar eller träffar på muséet eller på muséets gård. Du kommer också få möjlighet att själv medverka i föreningens arbete, exempelvis med utställningar i gårdshuset eller med att bibehålla miljön kring muséet. Du får även 10 procent rabatt på alla inköp i muséets butik. Och blir du sugen på en kopp kaffe när du besöker muséet så bjuder vi på det.

Varje år, från och med 2022, kommer du/ni som medlem också få en särskild medlemsbild, en numrerad reproduktion i A4- eller A3-format med motiv från något av Olle Olsson Hagalunds konstverk.

Anmäl dig genom att mejla till roland@flersamhet.se och berätta vilken typ av medlemskap du önskar och ange även din adress. Därefter betalar du in medlemsavgiften till föreningens bankgiro 5660-0562, så skickar vi bok och medlemskort.