Välkommen som medlem i Olle Olsson Hagalunds vänner.

Föreningen vill sprida kunskap om Olle Olsson Hagalund, hans konst och tankar och stödja Olle Olsson Hagalundmuséet i Solna, en av få byggnader som finns kvar av det som en gång var den idylliska ”småstaden” Hagalund. I detta hus, där Olle växte upp och bodde hela sitt liv, kan man beundra konstverken i konstnärens egen hemmiljö. Muséet, som en gång grundades av Olles dotter Lena, ägs och drivs numera av Solna stad medan det mesta av konsten och inventarierna ägs av Lena med familj.

Olle Olsson Hagalund var en säregen målare, en konstnär som hela livet gick sin egen väg och aldrig lät sig påverkas av tidens strömningar. Han var också en tidig förkämpe för utsatta kulturmiljöer och förde en envis kamp för att bevara sitt älskade Hagalund. Samtidigt hade han förmågan att se på livet med både allvarsamma och humoristiska ögon och kunde som få omsätta detta i tänkvärda ord, som: ”Glädjen är en högst allvarlig sak” eller ”För övrigt är jag nog precis som alla andra. Men det är få som är nuförtiden”.

Detta händer våren 2022
Olle Olsson Hagalunds vänner startade i oktober 2021 då föreningens 20 grundare samlades till ett första möte. I dag är vi över 90 medlemmar; antalet växer stadigt. Fram till föreningens första årsmöte leds verksamheten av en arbetsgrupp bestående av Lena Olsson Petrén, Kerstin Holmer, Lisbeth Rudert Erstrand, Björn Petrén, Peter Edholm och föreningens initiativtagare Axel Roland Karlsson.

– Årsmöte. Föreningens första årsmöte äger rum lördagen den 23 april, 15.00. Kallelse mejlas ut till alla medlemmar under mars månad.

– Skötsel av museets trädgård. Medlemmarna ska ges möjlighet att hjälpa till med detta. En särskild trädgårdsansvarig kommer väljas på årsmötet. Anmäl dig på mejl till Lena Olsson Petrén, lenaop50@hotmail.com om du vill hjälpa till i trädgården.

– Boulespel. Olle var en skicklig boulespelare och medlemmarna kommer bjudas in att spela Olle Olsson Hagalund Boule Cup under några kvällar i maj månad. Det finns en boulebana i parken strax ovanför muséet och efter spel finns möjlighet till eftersits i villa Odin. Mer information kommer mejlas ut till alla medlemmar under april månad.

– Konstvandring för medlemmar till platser som Olle har förevigat på sina målningar. En första vandring kommer äga rum lördagen den 21 maj i Hagaparken med start 14.00. Vandringen leds av Lena Olsson Petrén och Kerstin Holmer. Anmälan på mejl till Axel Roland Karlsson, roland@flersamhet.se OBS! Begränsat deltagarantal. Först till kvarn.

– Medlemsträff på museets gård. Den 13 juni 2022 är det 50 år sedan Olle Olssons bortgång. Föreningen bjuder medlemmarna på fika på museets gård på eftermiddagen lördag 11 juni kl 14-16.

– Konstalmanacka. Om intresset är tillräckligt stort kommer föreningen ge ut en en väggalmanacka för 2023, med 12 månadsbilder av Olle Olsson Hagalund i stort format. Almanackan kommer kosta 150 SEK i museets butik– men är du medlem får du köpa den för endast 100 SEK.
Hör av dig till Axel Roland Karlsson, roland@flersamhet.se om du är intresserad av att köpa en eller fler almanackor. Ju fler som är intresserade desto större är chansen att vi ger ut almanackan. Detta är en fin present till vänner, kunder, anställda, alla – och en möjlighet att se god konst på väggen hemma under ett helt år.

Kommande projekt

Barnbok om Olle. Ett barnboksförlag har uttalat intresse för att ge ut en barnbok om Olle. Arbetet med att ta fram ett manus pågår.

Teckningstävling för skolelever i Solna. Under hösten 2022 kommer alla elever i årskurs 1-3 och 4-6 i Solnas skolor bli inbjudna att med vattenfärg, kritor, tuschpennor eller andra färger måla en bild från sin egen hemmiljö, på ett sätt som de tror Olle skulle gjort bilden. Som inspiration kommer eleverna få se bilder av Olle Olsson Hagalunds målningar och få höra om hans liv. Tio bilder från lågstadiet och tio från mellanstadiet kommer ställas ut i december 2022 i Lilla Galleriet i ett av muséets gårdshus.

”Ur skissblocken” är en utställning som planeras i Lilla Galleriet under hösten. Här får besökare möjlighet se bilder ur Olle Olsson Hagalunds skissblock, unika bilder som aldrig visats tidigare.

Medlemsavgifter och medlemsförmåner

Avgiften för enskild medlem är i dag 200 kronor för ett år. Det finns även familjemedlemskap; då betalar ni 300 kronor för två som bor på samma adress. Du kan även bli ständig medlem; då kostar det 2000 kronor för enskild medlem och 3000 kronor för familjemedlemskap.

Som välkomstgåva får du/ni ett exemplar av boken ”Olle Olsson Hagalund, kvick kraftkarl i konstnärsidyll”, med text av Ulf Linde och Eva Dickson och foton av Rein Välme. Vänföreningen har låtit trycka en nyutgåva av boken från 1965, som ger en fin inblick i konstnärens liv från uppväxten fram till sextioårsåldern och fylld med intressanta bilder. Boken kostar 150 kronor i handeln, vilket innebär att du egentligen bara betalar 50 kronor för själva medlemskapet. 

Som medlem i föreningen blir du inbjuden till arrangemang som föreningen ordnar, exempelvis föreläsningar eller träffar på muséet eller på muséets gård. Du kommer också få möjlighet att själv medverka i föreningens arbete, exempelvis med utställningar i gårdshuset eller med att bibehålla miljön kring muséet. Du får även 10 procent rabatt på alla inköp i muséets butik. Och blir du sugen på en kopp kaffe när du besöker muséet så bjuder vi på det.

Varje år, från och med 2022, kommer du/ni som medlem också få en särskild medlemsbild, en numrerad reproduktion i A4- eller A3-format med motiv från något av Olle Olsson Hagalunds konstverk.

Anmäl dig genom att mejla till roland@flersamhet.se och berätta vilken typ av medlemskap du önskar och ange även din adress. Därefter betalar du in medlemsavgiften till föreningens bankgiro 5660-0562, så skickar vi bok och medlemskort.