Välkommen som medlem i Olle Olsson Hagalunds vänner

Föreningen sprider kunskap om Olle Olsson Hagalund, hans konst och tankar och stödjer Olle Olsson Hagalundmuseet i Solna, en av få byggnader som finns kvar av det som en gång var den idylliska ”småstaden” Hagalund. I detta hus, där Olle växte upp och bodde hela sitt liv, kan man beundra konstverken i konstnärens egen hemmiljö. Museet, som en gång grundades av Olles dotter Lena, ägs och drivs numera av Solna stad medan det mesta av konsten och inventarierna ägs av Lena med familj.

Olle Olsson Hagalund var en säregen målare, en konstnär som hela livet gick sin egen väg och aldrig lät sig påverkas av tidens strömningar. Han var också en tidig förkämpe för utsatta kulturmiljöer och förde en envis kamp för att bevara sitt älskade Hagalund. Samtidigt hade han förmågan att se på livet med både allvarsamma och humoristiska ögon och kunde som få omsätta detta i tänkvärda ord, som: ”Glädjen är en högst allvarlig sak” eller ”För övrigt är jag nog precis som alla andra. Men det är få som är nuförtiden”.

Olle Olsson Hagalunds vänner startade i oktober 2021 då föreningens 20 grundare samlades till ett första möte. Vid mötet bildades en arbetsgrupp för att leda verksamheten fram till årsmötet. Arbetsgruppen bestod av Lena Olsson Petrén, Kerstin Holmer, Lisbeth Rudert Erstrand, Björn Petrén, Peter Edholm och föreningens initiativtagare Axel Roland Karlsson.

Vid föreningens första årsmöte den 23 april 2022 valdes samtliga i arbetsgruppen plus Frankie Svensson in i den första officiella styrelsen, med Axel Roland Karlsson som ordförande. Dessutom valdes Lena Messing och Emelie Eklöf som suppleanter. Vid årsmötet utsåg styrelsen Eva Dickson till föreningens första hedersledamot, för hennes insats att 1965 ge ut den första boken om Olle: ”Olle Olsson Hagalund Kvick kraftkarl i konstnärsidyll”. Det är den boken, som i nytryckning nu ges till alla medlemmar.

Den 13 juni var det 50 år sedan Olle Olssons bortgång. Den dagen samlades ett 25-tal medlemmar på museets gård för att hylla konstnären. Axel Roland Karlsson läste högt ur Erik Wennerholms bok om Olle, konstnärens dotter Lena Olsson Petrén berättade om sin pappa och Olles barnbarnsbarn Leah Petrén planterade rosenbusken Augusta Lovisa som ett minne av dagen; Olles mamma hette Augusta Lovisa. Vi kunde också konstatera att vi nu är över 120 medlemmar i föreningen.

Detta händer hösten 2022

Skötsel av museets trädgård Alla medlemmar är välkomna att vara med i skötseln av museets trädgård. Lena Olsson Petrén är trädgårdsansvarig; mejla henne på lenaop50@hotmail.com om du vill vara med.

Boulespel Olle var en skicklig boulespelare och medlemmarna kommer att bjudas in att spela Olle Olsson Hagalund Boule Cup i tvåmannalag lördagen den 17 september. Det finns en boulebana i parken strax ovanför museet. Mer information kommer att mejlas ut till alla medlemmar i början av september.

Konstvandring för medlemmar till platser som Olle förevigat i sina målningar kommer att anordnas under hösten. Vandringen leds av Lena Olsson Petrén och Kerstin Holmer. Mer information mejlas ut till alla medlemmar under september.

Olle Olssons förtrollande värld, så heter den väggalmanacka med 12 fina månadsbilder ur Olles produktion som finns till försäljning på museet från mitten av augusti. Priset är 150 kronor, men medlemmar får köpa den för endast 100 kronor. Här får du ett helt år med Olle Olsson Hagalunds bilder och även ett citat av Olle varje månad. Olle hade förmågan att måla inte bara med pensel utan även med ord. Hans vardagsfilosofiska betraktelser har mycket att säga, inte minst till jäktade nutidsmänniskor. Sug på den här: ”Armod är inte fattigdom i sig, därför kan jag lika gärna ömma för de rika. Det är inte pengarna som avgör vem som är fattig eller rik”.

Utställningen ”Ur skissblocken” Under oktober kommer bilder ur Olles skissblock att visas i en utställning på Lilla Galleriet på museets gård. Ett unikt tillfälle att se bilder och skisser som aldrig visats för allmänheten tidigare. Utställningen är öppen för alla.

Måla ditt Solna är ett roligt projekt där elever i några av Solnas skolor bjuds in att måla sin egen närmiljö som de tror att Olle skulle målat den. Ett urval av bilderna kommer ställas ut i Lilla Galleriet under december månad.

Medlemsavgifter och medlemsförmåner

Avgiften för enskild medlem är i dag 200 kronor för ett år. Det finns även familjemedlemskap; då betalar ni 300 kronor för två som bor på samma adress. Du kan även bli ständig medlem; då kostar det 2 000 kronor för enskild medlem och 3 000 kronor för familjemedlemskap.

Som välkomstgåva får du/ni ett exemplar av boken ”Olle Olsson Hagalund, kvick kraftkarl i konstnärsidyll”, med text av Ulf Linde och Eva Dickson och foton av Rein Välme. Vänföreningen har låtit trycka en nyutgåva av boken från 1965, som ger en fin inblick i konstnärens liv från uppväxten fram till sextioårsåldern och är fylld med intressanta bilder. Boken kostar 150 kronor i handeln, vilket innebär att du egentligen bara betalar 50 kronor för själva medlemskapet. 

Som medlem i föreningen blir du inbjuden till arrangemang som föreningen ordnar, exempelvis föreläsningar eller träffar på muséet eller på museets gård. Du kommer också få möjlighet att själv medverka i föreningens arbete, exempelvis med utställningar i gårdshuset eller med att bibehålla miljön kring museet. Du får även 10 procent rabatt på alla inköp i museets butik. Och blir du sugen på en kopp kaffe när du besöker museet så bjuder vi på det.

Varje år, från och med 2022, kommer du/ni som medlem också få en särskild medlemsbild, en numrerad reproduktion i A4- eller A3-format med motiv från något av Olle Olsson Hagalunds konstverk.

Anmäl dig genom att mejla till roland@flersamhet.se och berätta vilken typ av medlemskap du önskar och ange även din adress. Därefter betalar du in medlemsavgiften till föreningens bankgiro 5660-0562, så skickar vi bok och medlemskort.