Välkommen till kvarteret Olle Olsson Hagalund – konstnärshem och museum, ateljéer och verkstäder för keramik, läder och cyklar mm.
Kvarterets nav är det ikoniska Olle Olsson-huset där konstnären Olle Olsson, folkkär genom sitt naivistiska och färgstarka måleri, levde under hela sitt liv. I det turkosa huset vävs berättelser om konstnärskapet samman med stadsdelens utveckling och kulturarv. ”Det låter lite som en saga när man berättar det faktiskt”. Så kommenterar Lena Olsson Petrén sin pappa Olles liv i en film som visas i det bevarade konstnärshemmet. Det är också en bra beskrivning av kvarteret som drivs i samverkan med bland annat Cykelköket Solna och vänföreningen Hagalunds keramikverkstad. Läs mer om de olika verkstäderna till vänster .

 

”Glädjen är en högst allvarlig sak” Olle Olsson Hagalundmuseet är ett konstnärshem med möbler och originalinredning från tiden då Olle Olsson med familj bodde här. I de små rummen finns konst och citat av konstnären som guidar oss runt i huset. Tre filmer visas löpande i olika delar av huset  – en intervjubaserad film med Olle Olsson från 1963 (se den här på Filmarkivet); porträttfilmen ”Andra sidan Hagalund”, 2018 med Lena Olsson Petrén av konstnären Joakim Forsgren samt filmen ”Himlen är fejk”, 2017 av  Zafire Vrba, samtida konstnär och pedagog som bor i Blåkulla och verkar i kvarteret.  I museet visas även arkivmaterial från Gamla Hagalund samt en modell av Kent Fernström som visar hur närområdet såg ut 1960-talet.

För barn och unga erbjuds nyskapande program med berättande och skapande i fokus. Guidade visningar som kan kombineras en stadsvandring eller en cykeltur erbjuds till en bred allmänhet, läs mer under rubrikerna Skola och förskola respektive Visningar. Teaterföreställningar, kvartersfester, konstnärssamtal och program kring hållbar stadsutveckling lockar nya målgrupper till kulturmiljön. Håll utkik efter aktuellt program här på hemsidan, Facebook eller i Solnas evenemangskalender. Här i kvarteret finns alltid något mer att upptäcka!

 

 

Barnteater ”Vattenmannen och Speed” på gården, aug 2018

 

Vi som arbetar i kvarteret är:

Johanna Molvin, sektionschef
Lena Olsson Petrén, museiansvarig och guide
Josefine Alm, kulturstrateg
Nina Nykvist, museipedagog
Malin Johansson, museivärd och kaféansvarig
Zafire Vrba, konstnär, pedagog och museivärd
Karin Siljeholm, föreståndare Hagalunds keramikverkstad
Younes Medhat, museivärd
Gabrielle Alfaro, museivärd och Levande verkstad-pedagog
Mira Naskali, museivärd och hantverkspedagog
Jeanette Boije Johansson, pedagog Läderverkstan
Thomas Rörby, museivärd, även ordförande i Cykelköket Solna
Mats Nordberg, museivärd, aktiv i vänföreningen Hagalunds keramikverkstad
Marie Andersson; guide i konstnärshemmet via Konstvandringar.se
Michael Karlsson, museiguide via Frescati Utbildning

Du kontaktar oss bäst via info@olleolssonhagalund.se