Ekonomi­programmet - inriktning juridik

Inriktning juridik ger dig kunskaper om lagar, rättegångar och det juridiska systemet. Engagerade lärare undervisar om regler för både privatpersoner, företag och organisationer.

Vi har genomgångar och arbetar med olika skriftliga och muntliga uppgifter. I kurserna i Juridik lär vi oss om äktenskap, brott och straff, avtal för företag, miljörätt, internationell rätt och EU.

Vi arbetar verklighetsbaserat med lagboken och riktiga rättsfall. Du skriver testamenten och affärsbrev. Du får diskutera rättvisa och moral. Språket är ett viktigt verktyg.

Skolan bjuder in familjeadvokater, fastighetsmäklare och åklagare till klassrummet. Vi besöker tingsrätten och en advokatbyrå. I Kriminologi lär vi oss om orsaker till brott, följer samhällsdebatten och får besök av en kriminalreporter.

Vi har rättegångsspel och du får vara advokat eller vittne. I årskurs 3 tävlar vi i Skol-SM i Juridik mot skolor från hela Sverige. Solna gymnasiums elever har vunnit tävlingen tre gånger.

I Företagsekonomi lär du dig om företagsidéer, bokföring och marknadsföring. I Internationell ekonomi studerar vi världsekonomin, handel och internationellt samarbete.

Ekonomiprogrammet är högskoleförberedande och efter gymnasiet kan du läsa vidare till jurist, ekonom, socionom eller välja en annan samhällsvetenskaplig utbildning.

Intervju med Elena, Ju1

Varför går du på på Juridikprogrammet?

Jag gillade mysterieböcker och har sett filmer om rättegångar. Jag vill också jobba med människor och hjälpa andra. Då är juridik, kriminologi och psykologi en bra grund.

Vad är speciellt med Solna gymnasium?

Solna gymnasium är en stor och öppen skola med bra gemenskap. Lärarna är trevliga och lär ut bra. Det är studiero på lektionerna. Skolan har också ett bra läge mitt i gamla Solna.

Vad händer på ditt program?

Just nu känns det som om det inte händer så mycket. Det beror på att vi har börjat på nya moment i de flesta kurser. Men man får inte slappa till, för om några veckor blir det prov och inlämningar.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag vill plugga vidare på universitet. Jag tror att det skulle passa mig att jobba med företag, ekonomi och juridik, allra helst med olika internationella kontakter.

Har du något tips till en blivande elev på Solna gymnasium?

Våga ta kontakt. Första dagen var jag blyg, men det var alla förstås. Sedan tog jag mod till mig, och nu känner jag många människor i hela skolan.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad