Så här sorterar du matavfall

I genomsnitt slänger varje svensk minst 70 kg matavfall om året. Avfall som inte bara kan bli biogas utan även biogödsel. Här samlar vi information om matavfallssortering, varför det är bra, hur du gör det och vad du behöver för utrustning.

Visste du att?

  • Från och med 1 januari 2024 är det obligatoriskt för alla hushåll och verksamheter att sortera ut och återvinna sitt matavfall.
  • Om allt matavfall i Sverige sorterades ut och återvanns skulle det motsvara 100 miljoner liter bensin.
  • Varje bensin- eller dieselfordon som ersätts av ett biogasdrivet fordon innebär att klimatpåverkan minskar med ca 90 procent.
  • En biogasbil kan köra lite mer än 1 km på 1 kg matavfall.

Så sorterar du ditt matavfall:

Vad kan jag slänga i matavfallsinsamlingen? Visa Dölj

  • Matrester, råa och tillagade
  • Bröd, kakor och gryn
  • Skal och rester från frukt och grönsaker
  • Kaffesump och tepåsar
  • Skaldjur, även skalen
  • Fågel-, fisk- och köttben (små och tunna)
  • Pasta och ris
  • Ägg och äggskal
  • Ofärgat hushållspapper och servetter
  • Mindre mängder matfett

Vad ska jag INTE slänga i matavfallsinsamlingen? Visa Dölj

  • Tobak, fimpar och snus
  • Tuggummi
  • Snittblommor, krukväxter och jord
  • Kattsand, strö eller sågspån från burdjur
  • Dammsugarpåsar
  • Grova köttben
  • Tops och plåster
  • Glass- och ätpinnar
  • Grillkol och aska
  • Trädgårdsavfall

Tips till dig i lägenhet Visa Dölj

Så undviker du fukt och lukt

  • Använd alltid påshållaren.
  • Fyll påsen till max 3/4. Släng påsen minst var tredje dag, även om den inte är full.
  • Släng ofärgat hushållspapper och ofärgade servetter med matavfallet, det suger upp en hel del av fukten.
  • Låt kaffesump torka till en stund innan du slänger den.
  • Vik ihop påsen noggrant innan du lägger den i avfallskärlet.

Tips för dig i villa Visa Dölj

Så undviker du fukt och lukt

När temperaturen stiger har vi tips på vad du kan göra för att undvika fukt och lukt.

  • Använd alltid påshållaren.
  • Fyll påsen till max 3/4. Släng påsen minst var tredje dag, även om den inte är full.
  • Släng ofärgat hushållspapper och ofärgade servetter med matavfallet, det suger upp en hel del av det fuktiga.
  • Låt kaffesump torka till en stund innan du slänger den.
  • Vik ihop påsen noggrannt innan du lägger den i avfallskärlet.
  • Under de varma sommardagarna kan man använda sig av dubbla papperspåsar.
  • Ställ kärlet på en skuggig plats.
  • Låt locket stå på glänt så att det kommer in luft i kärlet.
  • Tvätta kärlet invändigt efter tömning. Häll gärna i några droppar ättika i kärlet efteråt.

Så här undviker du att papperspåsen fryser fast i kärlet under vintern:

  • Låt matavfallet rinna av ordentligt i vasken så att det blir så torrt som möjligt när du lägger det i papperspåsen.
  • Använd påshållaren. Den hjälper till att ventilera papperspåsen.
  • Lägg använt ofärgat hushållpapper i matavfallspåsen, det hjälper till att suga upp fukt.

Om papperspåsen redan frusit fast i kärlet:
Du kan lossa papperspåsarna före tömning genom att stöta ett kvastskaft mot dem i kärlet.

Mer information om matavfall

Vad händer sen med matavfallet? Visa Dölj

Matavfallet körs till en förbehandlingsanläggning som maler ner det och blandar det med vatten till en så kallad slurry. Slurryn kan sedan rötas till biogas, ett helt förnyelsebart drivmedel som inte tillför atmosfären någon ny koldioxid. Mikroorganismer bryter ner det organiska materialet i syrefri miljö, så kallad rötning.

Restmassan efter rötningen är biogödsel som är ett miljövänligt gödsel som jordbruket kan använda.

Visste du att?

  • På en matavfallspåse kan man få så mycket biogas att det räcker till tre kilometers bilkörning.

Minska ditt matsvinn Visa Dölj

Visste du att var femte matkasse slängs i onödan? Att planera våra inköp och minska maten som vi slänger är det viktigaste steget för en mer hållbar vardag. Nästa steg är att sortera ut de matrester som faktiskt blir och låta dem bli till biogas och biogödsel.

Även om det är bra att sortera ut matavfall så är det 20 gånger bättre för klimatet att inte slänga maten alls.

Tips för hur du kan minska ditt matsvinn

Handla smart

Så börja redan innan du gör dina inköp. Planera i förväg vad ni ska äta och gör en inköpslista över det. Köp inte mer av en vara än du faktiskt kommer att använda. Ibland lockas vi av mängdrabatter som "köp tre, betala för två" men väl hemma hinner vi inte äta upp alla innan de blir för gamla.

Planera

Planera in dagar i veckan som du och din familj kan äta rester. Ta vara på matresterna, frys in dem, servera en buffé av veckans rester till middag, ta med matlåda till jobbet. Fler praktiska tips om hur man tar hand om sina rester finns i kokböcker och på olika appar och webbplatser. Se några länktips längre ner på sidan.

Titta, lukta, smaka

Använd dina sinnen. Ett annat problem är att vi ofta är rädda att använda mat som gått över "bäst före"-datumet. I stället för att slänga mat per automatik så våga lukta och smaka på saker för att avgöra om något är för gammalt.

Ta om

Vi har alla gjort det. Lagt för mycket på tallriken och sedan inte ätit upp. Ta för vana att ta mindre på tallriken och ta flera gånger i stället så slipper du onödigt matsvinn efter måltiden.

Informationsmaterial Visa Dölj

Här har vi samlat informationsmaterial som du kan ladda ner, skriva ut och dela ut i din förening, familj och dina grannar.

Information in english

Börja sortera matavfall

Mer information om hur du beställer matavfallsabonnemang till ditt hushåll hittar du på huvudsidan om matavfallssortering i Solna.

Beställ matavfallspåsar

Du som fastighetsägare till ett flerbostadshus eller enfamiljshus anslutet till sopsug kan beställa påsar via formuläret nedan.

Beställ matavfallspåsar Öppnas i nytt fönster.

Om du bor i villa så kan du klämma fast en påse under locket på ditt avfallskärl på tömningsdagen så lämnar chauffören en bunt med påsar vid tömning.

En mindre mängd påsar kan privatpersoner hämta på någon av stadens utlämningsställen.

Utlämningsställen för matavfallspåsar

  • Receptionen i stadshuset
  • Hemköp i Huvudsta (Storgatan 62)
  • ICA Nära i Järvastaden (Brotorpsvägen)

Fettavfall från hushåll

Fett som spolas ner i avloppet orsakar stora problem och därför är det viktigt att ta hand om fettavfall på rätt sätt. Fett från stekpannan kan med fördel torkas upp med hushållspapper och läggas i hushållsavfallet eller matavfallsinsamlingen.

Större mängder olja eller frityrfett ska paketeras, märks upp och lämnas till någon av stadens insamlingsplatser för farligt avfall. Läs mer under Farligt avfall och elavfall.

Kontakta oss

Solna stads kontaktcenter

08-746 10 00

Senast uppdaterad